Onderzoek gemeentelijke WMO-beleid

Ruim drie kwart van de Nederlandse gemeenten gaan in de fout met de huishoudelijke hulp. Dat blijkt uit onderzoek dat FNV Zorg en Welzijn deed in alle 390 gemeenten. Van hen voert 77 procent juridisch fout of zeer discutabel beleid. 
 
Sarah Dobbe van FNV: ‘Schokkend dat zoveel gemeenten in de fout gaan. Thuiszorgmedewerkers en cliënten trekken samen met ons al langer aan de bel om te tonen wat er allemaal mis gaat. Staatssecretaris Van Rijn heeft afgelopen vrijdag aangegeven in te grijpen bij gemeenten die hun thuiszorgbeleid niet op orde hebben. Nu weet hij welke gemeenten hij allemaal op het matje moet roepen.’

Om gemeenten te helpen het beleid aan te passen heeft de FNV een WMO-checklist gemaakt. Naast de juridische toetsing kan je met de checklist ook de tarieven van de aanbesteding controleren.

Download hier de WMO-checklist>>

Zoek gemeente per provincie:

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is opgezet zodat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Sinds de invoering van de wet – die via gemeenten wordt uitgevoerd – zijn er veel problemen ontstaan. Verzorgingshuizen worden gesloten, terwijl cliënten worden gekort op hun uren en zorgmedewerkers krijgen minder uren, terwijl de vraag om thuiszorg groter is geworden. Dobbe: 'Gemeenten doen dit onder het mom van bezuinigingen uit Den Haag. Maar inmiddels zijn door acties een groot deel van de bezuinigingen weer teruggedraaid. Uit onderzoek blijkt dat gemeenten zelfs geld over hebben voor huishoudelijke zorg, minimaal 310 miljoen euro. Geld voor zorg moet naar zorg.’
 
‘Gemeenten willen zogenaamde beleidsvrijheid om het geld te besteden zoals zij willen, maar dat geeft ze niet het recht om de wet niet na te leven. Ondertussen krijgen mensen minder of helemaal geen thuiszorg meer wat schrijnende situaties oplevert en waar thuiszorgmedewerkers onnodig hun baan verliezen,’ aldus Dobbe.
 
In totaal namen alle 390 gemeenten deel aan het onderzoek dat – in opdracht van FNV Zorg & Welzijn – werd uitgevoerd door Adviesbureau Jurist Wevers. Gemeenten werden getoetst op criteria conform de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en bestaande jurisprudentie.