FNV en zorgorganisaties eisen toegang tot personeelsgegevens Vérian

31 mei 2018

Vakbond FNV en zorgorganisaties TVO huishoudelijke hulp, Actief Zorg, Acteon thuiszorg en RST zorgverleners eisen van de curator per direct toegang tot de personeelsgegevens van het failliete Vérian Care & Clean BV. Ondanks eerdere toezeggingen van de curator dat niemand van deze gegevens gebruik mag maken, blijkt dat overkoepelende zorgorganisatie Vérian wel degelijk de gegevens van medewerkers gebruikt.

Wim van de Hoorn, bestuurder FNV: ‘Met de curator was afgesproken dat niemand de gegevens van de werknemers mocht gebruiken. Nu kan Vérian gewoon helemaal zijn gang gaan en iedereen aanschrijven. We krijgen van alle kanten te horen dat werknemers ernstig onder druk worden gezet om zich zo snel mogelijk aan te sluiten bij Vérian. Zonder dat ze weten welke andere mogelijkheden er zijn. Schandalig! We eisen dan ook dat de curator nu met de billen bloot gaat en uitlegt hoe dit kan. En natuurlijk willen wij ook toegang tot de personeelsgegevens, zodat wij kunnen vertellen welke mogelijkheden er nog meer zijn.’

Curator houdt zich niet aan de afspraak

De bonden sloten zaterdag 27 mei een akkoord met TVO Huishoudelijke hulp om bijna het gehele personeel van het failliete Vérian Care & Clean over te nemen. Het personeel zou daarbij dezelfde rechtspositie en arbeidsvoorwaarden behouden. Ondanks eerdere toezeggingen van de curator, faciliteerde de curator deze overeenkomst tussen bonden en TVO niet. De 1.200 werknemers konden daardoor niet benaderd worden om over te stappen.

Vérian had zich teruggetrokken uit de onderhandelingen die de bonden met drie overnamekandidaten voerden. De curator zegt in een bericht aan de werknemers op de medewerkersportaal van Vérian dat hij geen keuze heeft gemaakt voor welke aanbieder dan ook. Hij staat echter wel toe dat één aanbieder, namelijk de Stichting Vérian, de beschikking heeft over de persoonsgegevens en e-mailadressen van de werknemers. Vérian voert ook de regie over het medewerkersportaal van de curator naar de medewerkers toe.

Alle medewerkers snel en eerlijk informeren

‘Werknemers die FNV-informatie op dat portaal plaatsen, worden door de leiding geïntimideerd’, aldus van der Hoorn. ‘De 1.200 werknemers van de failliete BV worden sinds afgelopen zaterdag constant  via de mail, app en telefoon lastig gevallen door Vérian-medewerkers.’

De druk om te tekenen bij Vérian is ook groot omdat het loon van het UWV over anderhalve week komt en Vérian de medewerkers een voorschot aanbiedt op voorwaarde dat ze nu tekenen. Van der Hoorn: ‘Wij eisen dus van de curator dat we alle medewerkers snel en eerlijk kunnen informeren over de mogelijkheden. Deze nieuwe samenwerking moet ervoor zorgen dat we alle medewerkers kunnen bereiken en zij daardoor een goede keuze kunnen maken tussen de verschillende partijen.’

Meer nieuws

Kabinet, houd je aan de afspraken: geen alfahulp

26 september 2018

FNV Zorg & Welzijn roept minister De Jonge van  Volksgezondheid ...

Lees meer

Minister trekt te snel conclusies over tarieven huishoudelijke hulp

27 augustus 2018

Minister De Jonge beweert dat de tarieven die gemeenten betalen ...

Lees meer

Toezeggingen wethouder Groningen over betere arbeidsvoorwaarden thuiszorgmedewerkers

25 juni 2018

De Groningse wethouder voor zorg, Ton Schroor, heeft tijdens de ...

Lees meer