Eindelijk akkoord over invoering HV-loonschaal

01 augustus 2017

De invoering van de HV-loonschaal voor medewerkers in de huishoudelijk verzorging wordt uiterlijk per 1 april 2018 eindelijk een feit. 

Op 19 juli hebben we jullie een nieuwsbrief gestuurd over de arbeidsmarktagenda waarin we samen met de werkgevers en de politiek afspraken hebben gemaakt over meer personeel, betere roosters, geen gedwongen ontslagen en grotere contracten. Vandaag kunnen we hier nog een belangrijke afspraak aan toevoegen: De invoering van de HV-loonschaal voor zorgwerkers in de huishoudelijk verzorging wordt uiterlijk per 1 april 2018 eindelijk een feit. Hiermee wordt definitief een bodem gelegd voor de huishoudelijke thuiszorg en de race naar beneden van concurrentie op arbeidsvoorwaarden gestopt!

Met de invoering van de HV-loonschaal worden gemeentes verplicht om normale prijzen te stellen waardoor huishoudelijke thuiszorg medewerkers kunnen rekenen op een fatsoenlijke beloning. Dit geldt voor nieuwe contracten tussen gemeentes en zorgaanbieders vanaf 1 juni 2017. Door aanbestedingen van gemeenten schreven aanbieders zich te laag in. De rekening schoven de aanbieders op haar beurt door naar de medewerkers die hierdoor gedwongen worden 20% salaris in te leveren.  Dankzij cao-acties en de Red de Zorg acties zijn er we in geslaagd dat de salarissen voor de huishoudelijke verzorging weer omhoog gaan.

Vakbond werkt!

Dat dit allemaal niet vanzelf is gekomen en dat de werkgevers dit eigenlijk allemaal niet wilden, blijkt wel uit de aanhoudende strijd vol met demonstraties, bezettingen, werkonderbrekingen die is gevoerd. Maar de aanhouder wint en nu hebben we met de afspraken de HV-loonschaal en de arbeidsmarktagenda bijna al onze punten die we wilden, binnengehaald. Dit is niet vanzelf gegaan en kon alleen maar gebeuren door de tomeloze inzet en doorzettingsvermogen van alle actieve leden

Tour voor Thuiszorg

De komende tijd zullen we bijeenkomsten houden in verschillende regio’s om te bespreken hoe we gaan zorgen dat de gemeentes ook daadwerkelijk uitvoering gaan geven aan de HV-loonschaal. We gaan gemeenten proactief informeren over de verplichting normale prijzen te betalen. “Gemeenten die buiten de pas lopen kunnen rekenen op onze speciale aandacht” geeft Ria Timmer huishoudelijk thuiszorgmedewerker en tevens actief lid. Hou je email dus goed in de gaten voor de uitnodiging van deze bijeenkomsten

Race naar beneden

Met de invoer van de HV-loonschaal wordt een belangrijke historische stap gezet in het reguleren van de doorgeslagen markt. Door de aanbestedingsverplichting ontstaat er een ongewenst effect van concurrentie op arbeidsvoorwaarden zoals salaris, vakantiedagen en zekerheid van werk. Mariette Patijn “De HV-loonschaal is een goedvoorbeeld hoe overheid werkgevers en werknemers partijen samen de ongewenste effecten van de markt uitschakelen. FNV zal zich blijven inzetten om de mechanisme die er toe leiden dat kwaliteit van werk en arbeidsvoorwaarden onder druk staan, teniet gedaan worden.  We zijn een rijk land, waarin fatsoenlijke voorzieningen behoren te zijn. De medewerkers werkzaam bij deze voorzieningen verdienen fatsoenlijke zekere echte banen.

We zijn op de goede weg maar nog niet klaar. Daarom gaan we door!!!

Lees meer over het akkoord>>

Meer nieuws

Toezeggingen wethouder Groningen over betere arbeidsvoorwaarden thuiszorgmedewerkers

25 juni 2018

De Groningse wethouder voor zorg, Ton Schroor, heeft tijdens de ...

Lees meer

FNV en zorgorganisaties eisen toegang tot personeelsgegevens VĂ©rian

31 mei 2018

Vakbond FNV en zorgorganisaties TVO huishoudelijke hulp, Actief Zorg, Acteon ...

Lees meer

Bijeenkomst afspraken na de misstanden bij zorginstelling Evean

24 april 2018

Op dinsdag 24 april wordt een bijeenkomst georganiseerd waarin de ...

Lees meer