De ActiZ50, actievoeren loont, maar er is nog steeds veel mis

10 juni 2017

FNV Zorg & Welzijn presenteert voor de zevende keer de ActiZ50. Dit overzicht van de grootverdieners in de ouderenzorg is een knipoog naar de Quote500. Maureen van der Pligt, bestuurder FNV Zorg & Welzijn zegt over deze editie: ‘Helaas blijkt dat er nog steeds te veel topbestuurders boven de Balkenendenorm verdienen. De FNV en haar leden voeren al jaren actie tegen deze geldverspilling. Met resultaat, het aantal veelteveel-verdieners daalt. Actievoeren loont dus. Maar we kunnen nog zeker niet op onze lauweren rusten, er is nog steeds veel mis.’

Slechts 0,29%

De cijfers uit deze editie van de ActiZ50 gaan over 2016. In vergelijking met 2015 verdienen de topbestuurders in totaal een schamele 0,29% minder. Hierover zegt van der Pligt: ‘En terwijl duizenden thuiszorgmedewerkers de afgelopen jaren van de ene op de andere dag tot wel 30% van hun salaris moesten inleveren, krijgen zorgbestuurders die meer dan de Balkenendenorm verdienen vier jaar de tijd om hun riante salaris terug te brengen tot 178.000 euro.’

68 miljoen euro

Terwijl de kwaliteit van de zorg minder werd, werd er in 2016 ruim 68 miljoen euro besteed aan het belonen van topfunctionarissen van zorginstellingen in de ouderenzorg. ‘Een absurd hoog bedrag’, aldus Van der Pligt: ‘Van die 68 miljoen euro, die in de zakken van de topbestuurders verdween, hadden meer dan 1700 zorgmedewerkers extra aan het werk gekund. En meer medewerkers zijn hard nodig in deze sector. De werkdruk is enorm. Dit geld had goed besteed kunnen worden aan een goede normbezetting van twee zorgmedewerkers op acht cliënten.’

Ontslagvergoeding

Tienduizenden zorgmedewerkers hebben hun baan verloren door de race naar de bodem in de zorg. Uiteraard kregen zij geen riante ontslagvergoeding mee. Dit in tegenstelling tot topbestuurders die vertrokken. In 2016 kregen zij gezamenlijk meer dan 2,5 miljoen euro mee.

ActiZ50 laat zien hoe geld voor zorg wordt besteed

De ActiZ50 is een overzicht dat laat zien hoe de top van de ouderenzorg omgaat met het beperkte beschikbare geld voor de zorg. Naar aanleiding van de grote discussie over de topsalarissen in de (semi)publieke sector is in 2013 de Wet Normering Topinkomens (WNT) ingevoerd. Deze wet begrenst de inkomens aan de top. Er is een overgangsregeling van maar liefst zeven jaar om hieraan te voldoen.

ActiZ

ActiZ is de branchevereniging voor zorgorganisaties in de langdurige zorg, de thuiszorg en de jeugdgezondheidszorg.

Download hier de ActiZ50>>

Meer nieuws

Toezeggingen wethouder Groningen over betere arbeidsvoorwaarden thuiszorgmedewerkers

25 juni 2018

De Groningse wethouder voor zorg, Ton Schroor, heeft tijdens de ...

Lees meer

FNV en zorgorganisaties eisen toegang tot personeelsgegevens VĂ©rian

31 mei 2018

Vakbond FNV en zorgorganisaties TVO huishoudelijke hulp, Actief Zorg, Acteon ...

Lees meer

Bijeenkomst afspraken na de misstanden bij zorginstelling Evean

24 april 2018

Op dinsdag 24 april wordt een bijeenkomst georganiseerd waarin de ...

Lees meer