Historische zorgafspraken dankzij acties FNV leden

16 december 2015

Duizenden leden, maatschappelijke organisaties en bekende Nederlanders hebben zich actief ingezet om de campagne Red de Zorg een succes te maken. En het is gelukt! Op 4 december heeft de FNV met het kabinet, de gemeenten en het CNV goede afspraken kunnen maken. Op 15 december werden deze tijdens een bijeenkomst in Den Haag voorgelegd aan ruim 500 leden die de afgelopen maanden actief zijn geweest in de Red de Zorg campagne. Thuiszorgmedewerker Ria is positief over de afspraken, maar gaat de uitwerking goed in de gaten houden. ‘Ik denk dat het leven in de zorg na deze afspraken wel iets prettiger gaat worden, maar dan zullen de gemeentes en Den Haag zich ook aan de afspraken moeten houden.’

Bijna een miljoen handtekeningen Volkspetitie Red de Zorg

De afgelopen maanden hebben duizenden zorgmedewerkers, cliënten en sympathisanten actie gevoerd voor goede zorg. Op 12 september kleurden ruim 15.000 mensen Amsterdam wit tijdens de grote Red de Zorg demonstratie. Door het hele landen voerden regionale zorgcomités actie en haalden ze samen bijna een miljoen handtekeningen voor de Volkspetitie Red de Zorg op. Tijdens de bijeenkomst op 15 december maakten FNV de laatste stand bekend. In totaal zijn er 941.623 handtekeningen opgehaald en nog steeds komen er handtekeningen binnen. De handtekeningen zijn tijdens de bijeenkomst symbolisch in de kluis gelegd. ‘We hebben nu goede afspraken gemaakt, maar het gaat nu om de naleving van de afspraken. Als de afspraken niet worden nageleefd, dan komen deze handtekeningen uit de kluis en vragen we staatssecretaris Van Rijn om in te grijpen!’, aldus Sarah Dobbe van de FNV

 

Naleving afspraken

De FNV zal de komende jaren toezien op de naleving van de gemaakte afspraken. Met gemeentes gaan we nu aan de slag op het brede terrein van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in nieuwe 'WMO-kamers.  Daar gaan we toezien op de thuiszorg, de jeugdzorg, verzorgingshuizen en schuldhulpverlening. Dat doen we zoals we ook nu een paar jaar werken op een ander deel van het sociale domein bij werk en inkomen in de 35 regionale werkbedrijven.

Afspraken voor echte banen

Dankzij de zorgafspraken met het kabinet is er een einde gekomen naar de race naar de bodem in de thuiszorg en is er eindelijk erkenning voor het vakmanschap dat de zorgmedewerkers verdienen. Zo is er een stop op alfahulpen, worden functies in de thuiszorg niet meer opgeknipt en komt er een bodem voor de thuiszorg. Hierdoor kan de weg opwaarts in beloning van de thuiszorg gemaakt. Ook praten de vakbonden mee over een personele bezettingsnorm voor verpleeghuizen. Hiermee kan de hoge werkdruk worden aangepakt. Voor de gehandicaptenzorg komt er een plan om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Bezuinigingen teruggedraaid

Het kabinet heeft dankzij de acties van tienduizenden zorgmedewerkers de bezuinigingen op de zorg flink teruggedraaid. Zo komt er voor de huishoudelijke zorg 300 miljoen structureel bij. Daarnaast is er 60 miljoen beschikbaar voor de thuiszorg om werkgelegenheid en zorg voor cliënten overeind te houden. Dit is een ‘noodfonds’ om de overgang naar de nieuwe thuiszorg in goede banen te leiden. Voor de verpleeg- en verzorgingshuizen komt er 210 miljoen euro bij. De FNV zal toezien dat het geld voor zorg ook naar gaat. 

Download hier de uitgangspunten voor een toekomstvaste langdurige zorg en ondersteuning>>

Meer nieuws

Kabinet, houd je aan de afspraken: geen alfahulp

26 september 2018

FNV Zorg & Welzijn roept minister De Jonge van  Volksgezondheid ...

Lees meer

Minister trekt te snel conclusies over tarieven huishoudelijke hulp

27 augustus 2018

Minister De Jonge beweert dat de tarieven die gemeenten betalen ...

Lees meer

Toezeggingen wethouder Groningen over betere arbeidsvoorwaarden thuiszorgmedewerkers

25 juni 2018

De Groningse wethouder voor zorg, Ton Schroor, heeft tijdens de ...

Lees meer