152 directeuren ouderenzorg verdienen meer dan minister president Mark Rutte

04 juni 2015

Vandaag presenteert FNV Zorg en Welzijn de Actiz 50, een ranglijst van teveelverdieners in de ouderenzorg, met een knipoog naar de Quote 500. Ondanks dat er in de zorg op dit moment flink bezuinigd wordt, wordt er aan de top nog steeds flink geld verdiend. Zo zijn er dit jaar maar liefst 152 directeuren van een zorginstelling voor ouderenzorg, die meer verdienen dan onze minister president, Mark Rutte. FNV bestuurder Gijs van Dijk: “Het is ongehoord. Het CBS meldde onlangs dat afgelopen twee jaar zo een 65.000 zorgmedewerkers hun baan zijn verloren. Daarnaast wordt van veel medewerkers in de thuiszorg gevraagd om een kwart van hun loon in te leveren. Veel ouderen krijgen minder zorg. Dan past het niet dat aan de zorgtop nog steeds zulke hoge salarissen verdiend worden.”

De aanvoerder van de ranglijst van teveelverdieners had afgelopen jaar een totaal inkomen van bijna vier ton. Ook werden er afgelopen jaar hoge ontslagvergoedingen uitgekeerd. De hoogste ontslagvergoeding die werd uitgekeerd bedroeg drie ton. Inmiddels is er een Wet Normering Topinkomens die probeert de salarissen te beteugelen. Door een zeer ruim overgangsregime kunnen dus echter nog steeds 152 zorgdirecteuren meer verdienen dan onze minister president. Daarnaast is de aanscherping van deze wet afgelopen jaar op de valreep door het kabinet met minimaal een jaar vertraagd.

Download de Actiz 50 - Vijfde Editie>>

FNV Zorg en Welzijn bekeek de jaarverslagen van ouderenzorginstellingen over 2014. Daarin vallen niet alleen de mega salarissen aan de top op, maar ook valt op dat er nog steeds grote financiële reserves zijn bij zorginstellingen. In totaal hebben ruim 500 bij brancheorganisatie Actiz aangesloten zorginstellingen een eigen vermogen van 4,78 miljard euro. Dat is geld dat als buffer geparkeerd staat en dus niet direct aangewend wordt voor zorgdoeleinden. 

De FNV is, samen met CNV, op 1 mei een volkspetitie ‘Red de Zorg’ gestart. Een van de eisen van deze volkspetitie is dat geld voor zorg, naar zorg moet. Dus niet naar topsalarissen of reserves. Binnen 3 weken tijd tekenende al ruim 300.000 mensen de volkspetitie waaronder prominenten als Humberto Tan, Albert Verlinde, Paul Witteman, Herman Finkers en Arie Boomsma. 

Meer over de Actiz 50 in de media

Meer nieuws

Kabinet, houd je aan de afspraken: geen alfahulp

26 september 2018

FNV Zorg & Welzijn roept minister De Jonge van  Volksgezondheid ...

Lees meer

Minister trekt te snel conclusies over tarieven huishoudelijke hulp

27 augustus 2018

Minister De Jonge beweert dat de tarieven die gemeenten betalen ...

Lees meer

Toezeggingen wethouder Groningen over betere arbeidsvoorwaarden thuiszorgmedewerkers

25 juni 2018

De Groningse wethouder voor zorg, Ton Schroor, heeft tijdens de ...

Lees meer