Ministerie op vingers getikt vanwege misleidende tv-reclame

10 februari 2015

De overheid heeft 3 maanden lang misleidende reclames uitgezonden over de veranderingen en bezuinigingen op de zorg. De Reclame Code Commissie heeft dinsdag geoordeeld dat de zorgspotjes van het ministerie van Volksgezondheid ‘te weinig genuanceerd’ en ‘te rooskleurig’ zijn. VWS had op z’n minst moeten waarschuwen dat er kans bestaat dat burgers door de bezuiniging juist minder zorg krijgen. De uitspraak volgt op een klacht die FNV Zorg & Welzijn eind vorig jaar indiende.

,,Schippers en Van Rijn moeten zich schamen. Én keihard bezuinigen op de zorg, én keihard volhouden dat iedereen de professionele zorg krijgt die hij nodig heeft. De Reclame Code Commissie heeft geoordeeld dat we van een overheidsinstelling feitelijke, objectieve, informatie mogen verwachten en geen ongenuanceerde reclame’’, aldus Corrie van Brenk van FNV Zorg & Welzijn. 

De spotjes ‘Nederland verandert, de zorg verandert mee’ zijn nog steeds te zien op de website van het ministerie. Al eerder waren er klachten over de reclamespotjes, maar die had het ministerie geprobeerd in de doofpot te stoppen. 

Veel mensen die hun zorg verliezen, of die hun baan verliezen in de zorg, storen zich aan het mooie beeld dat het ministerie in een aantal van deze spotjes schetst. In de spotjes wordt gesuggereerd dat bijvoorbeeld ouderen altijd kunnen rekenen op professionele zorg. In werkelijkheid blijkt nu al dat de bezuinigingen juist leiden tot minder zorg. Dat komt vooral doordat zowel zorginstellingen sluiten, als ook de thuiszorg wordt afgebroken. 

Corrie van Brenk: ,,Vergis je niet hoe veel invloed tv-reclame heeft. Miljoenen mensen hebben deze spotjes ontzettend vaak gezien en gehoord. Het ministerie heeft mensen wijsgemaakt dat het wel goed komt met de zorg. Op die manier krijgen mensen verkeerde verwachtingen over de zorg. Als Schippers en Van Rijn echt achter hun beleid staan, kunnen zij beter het echte verhaal vertellen.’’

De Reclame Code Commissie adviseert het ministerie om in het vervolg niet meer op deze manier reclame te maken. De FNV gaat ervan uit dat het ministerie dit advies opvolgt, ook ten aanzien van de spotjes die nu nog steeds op de website staan. 

Meer nieuws

Kabinet, houd je aan de afspraken: geen alfahulp

26 september 2018

FNV Zorg & Welzijn roept minister De Jonge van  Volksgezondheid ...

Lees meer

Minister trekt te snel conclusies over tarieven huishoudelijke hulp

27 augustus 2018

Minister De Jonge beweert dat de tarieven die gemeenten betalen ...

Lees meer

Toezeggingen wethouder Groningen over betere arbeidsvoorwaarden thuiszorgmedewerkers

25 juni 2018

De Groningse wethouder voor zorg, Ton Schroor, heeft tijdens de ...

Lees meer